Gelişmeler

Karşıyaka'da Şiddet ve Çocuk İstismarına Karşı Farkındalık Buluşması

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Karşıyaka'da muhtarlar ve STK temsilcileriyle şiddet ve çocuk istismarına karşı farkındalık oluşturdu. Nar Projesi kapsamında eğitimler verildi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla bu kez Karşıyaka’da muhtar ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geldi.

Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile buluşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni’ anlattı.

İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Karşıyaka Kadın Çalışmaları Şube Müdürü Açelya Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy, Sosyal Hizmetler Uzmanı Berfin Egeli, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) İzmir Temsilcisi Avukat Figen Özler Merder ve Ege Kadın Buluşmaları Platformu temsilcilerinin katıldığı özel buluşmada Karşıyaka’nın muhtarlarına şiddete ve çocuk istismarına karşı farkındalık eğitimleri verilerek, bu mücadelede neler yapılabileceği ele alındı.

“ÜLKEMİZDE ARTIK ADI KONMUŞ BİR CİNSKIRIM VAR”

Kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarının yok edilmesi için mücadele verdiklerini ifade eden İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, “Ülkemizde artık adı konmuş bir cinskırım var. Bu durumdan sadece kadınlar değil maalesef çocuklar da etkileniyor. Bizlerde bu duruma karşı ses yükseltmek, farkındalık yaratmak amacıyla Nar Projesi’ni başlattık. Şiddetin, hayattan koparılmanın hiçbir gerekçesi olamaz. Muhtarlarımız, mahallelerin bel kemiği. Bu ülkede bir değişim olacaksa, bu mahallelerden başlayacak. Bu nedenle farkındalığınız çok önemli. Hepiniz şiddete karşı birer nar elçisisiniz” dedi.

“ŞİDDETE KARŞI ULAŞAN İLK EL MUHTARLARIN”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Berfin Egeli muhtarların kadınlara, çocuklara ulaşan ilk el olduklarını belirterek, muhtarları şiddet türleri hakkında bilgilendirdi. Yücel Aksoy ve Egeli muhtarların kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile karşı karşıya kaldıklarında neler yapmaları gerektiği noktasında da bilinçlendirdi.

2020 yılından beri Örnekköy’de 10 bin kişiye hizmet verdiklerini söyleyen Yücel Aksoy, “Çift terapisi, bireysel danışmanlık, sosyolojik ve hukuk danışmanlığı hizmetlerini veriyoruz. Ayrıca çok sayıda kursumuz, temel savunma atölyemiz var. Muhtarlarımızın her zaman yanındayız, farkındalık eğitimlerini mahallelerinizde de vermeye hazırız” dedi.  

“ERİL BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMEK GEREK”

Şiddete karşı yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, Baroların birlikte mücadele etmesinin çok önemli olduğunu söyleyen TKDF İzmir Temsilcisi Avukat Figen Özler Merder, toplumda var olan eril bakış açısını değiştirmek gerektiğinin altını çizdi. Avukat Merder, “Önemli olan kadın, erkek değil insan olabilmek. Kadına şiddet insanlık suçudur” ifadelerini kullandı.

Muhtarlara 6284 sayılı yasanın tüm detaylarını anlatan ve söz konusu yasanın şiddete uğrayan kadını olay yerinden götürmek ve şiddet uygulayanı hemen durdurmak için bir tedbir niteliği taşıdığını belirten Avukat Merder, “Yasa sadece kadınları değil tüm aile bireylerini koruyor. Muhtar olarak sizler şiddeti gördüğünüz, duyduğunuz an ihbar etmekle sorumlusunuz” dedi.

Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ İzmir’in ilçelerinde ve Muğla’da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdürecek.

Onurcan Kurtay
Onurcan Kurtay [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar