Gelişmeler

TÜBİTAK'tan Çocuk Sağlığına Katkı

Ege Üniv. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ABD öğretim üyesi Doç. Dr. Gülhadiye Avcu'nun yürüttüğü, çocuklarda C. difficile enfeksiyonu risk faktörlerini inceleyen proje TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gülhadiye Avcu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Hematolojik Malignite Nedeniyle Yatarak Tedavi Gören Çocuk Hastalarda Clostridium Difficile Enfeksiyonu İçin Risk Faktörlerinin Prospektif İzlem İle Değerlendirilmesi" başlıklı proje TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü  programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Gülhadiye Avcu’yu makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Araştırma üniversitemiz bünyesinde görev yapan araştırmacılarımız önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Tıp Fakültemiz Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülhadiye Avcu hocamız antibiyotiklere karşı direnç gösteren C. Difficile bakterisine bağlı gelişen  enfeksiyonların PCR testi ile daha kısa sürede saptanabilmesine yönelik önemli bir proje hazırladı. Proje TÜBİTAK tarafından da destek almaya hak kazandı. Ekibimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Gülhadiye Avcu ise “C.difficile   antibiyotik ile ilişkili ishal ve kolitlerin en önemli nedenidir ve  en yaygın görülen sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlardan biridir. C.difficile enfeksiyonları hematolojik-onkolojik malignite nedeniyle takip edilen çocuk hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Rutin kültür yöntemi ile saptanmasında  güçlükler yaşanan bu etkenin tanısında PCR önemli yer teşkil etmektedir. PCR testi ile birkaç saat gibi kısa sürede etkenin saptanabilmesi, ampirik olarak başlanan antibiyotik tedavilerinin hedefe yönelik düzenlenmesine olanak sağlayacaktır” dedi.

Kevser Yıldırım
Kevser Yıldırım [email protected]
Yorum yapmak için tıklayınız 0
Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
Yorumlar